Békéscsabáért és a Vasutas Kultúráért!

XIX. Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé - 2023.09.22-24.

2023. október 3.
bcsvmh

Idén tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza szervezésében szeptember 22-24. között a három napos vasútmodell kiállítás. Az első napon (pénteken) a megnyitót követően, melyen részt vettek városi és vasúti vezetőink is (Mondi Miklós, a Pályavasúti Területi Igazgató, Herczeg Tamás, Országgyűlési Képviselő, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Kucseráné Szabó Mária, a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Ház Intézményvezetője) elsősorban az óvodás és iskolás csoportokat vártuk. A megnyitó színfoltját a Békéscsabai Mazsorett Táncegyüttes szóló táncosa nyújtotta. Minden évben nagy izgalommal érkeznek a legkisebbek a megye különböző településeiről is.

Idén Csorvásról és Mezőberényből is érkeztek óvodás csoportok, Békéscsabáról pedig több általános iskola képviseltette magát.

Idén a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub, akik ebben az évben ünnepelték fennállásuk 45. évfordulóját, a Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület, a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület (HEXVAVE) Debrecenből, Forintos Marcell és csapata Budapestről, Raáb Donát Tatabányáról, a Baross Gábor Oktatási Központ mozdonyszimulátora -melyet természetesen ki lehetett próbálni- növelte a kiállítás színvonalát. Idén is támogatta „Bütyköldénket” a VIESSMANN Modellgyártó Kft., vasútmodell termékek, kiegészítők vásárát biztosította Rácz Csaba a Buda-Kadem Kft. képviseletében és régi ismerősként üdvözölhettük újra az Indóház Magazint. Ebben az évben ünnepli 25. évfordulóját a békéscsabai telephelyű Alföldi Kerti Gazdasági Vasút (AKGV), mely a Művelődési Ház épülete előtt téglagyári kocsikkal és a nagyterem színpadán relikviák bemutatásával gazdagította a programunkat.

Kiállításunk legvonzóbb betétprogramja a szombati „Mozdonysimogató” volt.

A szombati Mozdonyparádé létrejöttét a MÁV-Start Zrt. és a MÁV Zrt. Szegedi Igazgatóság Békéscsabai Pályafenntartási Szakasza segítette. A békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok (2103-as retro festésű Csörgő, 194-es retro festésű Szergej, 231-es Remot-Dacia, 114-es Szili, 005-ös matricás Taurus, 1005-ös Kacsa, 778-as Bzx kocsi), vasúti járművek (1316-os TVGdh és a 029-es UDJ pályafenntartási jármű), sínfűrészelés és kézihajtánypálya várták az érdeklődőket. A nagyvasúti bemutató mindig sok vendéget vonz: főleg családokat, gyerekeket és sok vasút iránt érdeklődőt. Idén is lehetőség volt a fűtőház látogatására 380-as Bz motorkocsival, amely külön menetrend szerint közlekedett 10 és 15 óra között, óránként. A megnyitón a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar zenével köszöntötte a látogatókat.

 

A galéria a képre kattintva nyílik meg!