Békéscsabáért és a Vasutas Kultúráért!

Nemzeti Tehetség Program 2018 Szakmai Beszámoló

A Mi virtuózaink - Békéscsabai fúvószenei ígéretek tehetséggondozása

A program megvalósításának ideje: 2018. július 1. - 2019. június 30.

 

Békéscsabai Körösparti Vasutas Fúvószenekar Egyesület
5600 Békéscsaba, Andrássy út 79-81.
www.bcsvmh.hu +36-66-322-240
korospartivasutas@gmail.com

 

Békéscsabai Körösparti Vasutas Fúvószenekar Egyesület / NTP-MŰV-18-0070

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A Békéscsabai Körösparti Vasutas Fúvószenekar Egyesület nagy figyelmet fordít a fiatalok tehetséggondozására, tehetségfejlesztésére. A projekt keretén belül – a zeneiskolai kötelező óraszámon kívül – személyre szabott képzési lehetőséget biztosítottunk a fúvós hangszereken tanuló fiatal tehetségígéretek számára.

„A mi virtuózaink” - Békéscsabai fúvószenei ígéretek tehetséggondozása projekt során egy új fúvós kamaraegyüttes jött létre 20 tehetséges diák részvételével, akik a már meglévő Vasutas Koncert Fúvószenekar tagjaiból kerültek ki.

Ennek a komplex tehetséggondozó programnak a szakmai vezetője: Döge Csaba harsonatanár, kamaraművész, akinek szívügye a tehetséges fiatal diákok felkarolása.

Különböző foglalkozási formákat és módszertani eszközöket alkalmazva mélyítették el és bővítették az ifjú tehetségek tudását. Meghívott előadók a hangszerkészítés és a fúvószenekari figyelemirányítás rejtelmeibe vezették be a résztvevőket. Többek között Török Bence hangszerész, hangszerkészítő előadásában kitért mind a fa-, mind a rézfúvós hangszerek készítésének módjára, valamint a hangszerek befújásának technikájára. Az előadás keretében rövidfilmeken keresztül is bemutatta az elhangzottakat.

Stachó László egyetemi tanár videó bejátszásokkal színesített előadása keretében lelkesítette a diákokat, akik az előadóművészeti pályájukon tudják hasznosítani majd az előadáson elhangzottakat. Figyelemirányítás témakörében kitért a belső, lélekben zajló folyamatok megjelenítésének fontosságára a hangszeres előadásmód során.

A 4 órás interaktív foglalkozás önerőből, minimális szakmai tematikai eltéréssel valósult meg. Mivel a résztvevő személyek a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar tagjai is egyben, ezért az interaktív foglalkozásba, amelyet nyílt próba néven hívtunk életre 2019. február 13-án a Vasutas Művelődési Házban, bevonásra kerültek. A teljes fúvószenekar által megvalósított nyílt próbára ellátogattak a szülők, a hozzátartozók, akik betekintést nyertek a műhelymunkába. Ennek azért is volt nagy jelentősége, mert a fúvószenekar a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari versenyre készült fel, ahonnan arany diplomával térhetett haza.

A projekt során 2 napos tanulmányi útra is sor került Budapesten, ahol a kamaraegyüttes az elismert Budapesti Fesztiválzenekar próbájába pillanthatott bele, mely óriási hatást gyakorolt rájuk, és szakmai tapasztalatot jelentett nekik. Azért esett a választásunk a Budapesti Fesztiválzenekarra, mert Sztán Attila a Fesztiválzenekar egyik harsonása szintén Békéscsabáról indult, illetve tagja volt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarnak. Ő példakép lehet az ifjú zenészjelöltek számára. A találkozásnak mindkét fél nagyon örült. Attila bátorító szavakkal és tanácsokkal látta el a tehetségígéreteket. A résztvevők feltöltődését szolgálta ez a budapesti tanulmányút, amely során nem csak a zenei koncertre látogathatott el a csoport, hanem két teljes napot tölthettek el együtt, amit azért tartunk nagyon fontosnak, mert a közös utazásoknak és a kirándulásoknak csapatépítés szempontjából óriási szerepe van. Ez alatt az idő alatt jobban megismerhették egymást és közös élményeket, emlékeket szerezhettek a közösen muzsikáló diákok. A tanulmányút során ellátogatott a csapat a Szent István Bazilikába, ahol Mozart: Requiem művét adta elő a Solti Kamarazenekar Virágh András vezényletével. Mind a környezet, mind az előadás lenyűgöző volt.

A próbák eredményeként egy koncert jöhetett létre 2019. június 13-án a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában, amelyről kép- és hangfelvétel is készült.
A projekt során arra is törekedtünk, hogy a tanult hangszer és annak irodalmának egyre behatóbb megismerésére kerüljön sor. A munkamódszerre jellemző volt, hogy kis létszámú próbák is kísérték az összpróbákat. A szólampróbák alatt elmélyültebben tudtak a résztvevők foglalkozni a tanult zeneművekkel.

 

Kelt: Békéscsaba, 2019. július 22.

Döge Csaba
elnök

 

Fotók megtekinthetők ITT.

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma  Nemzeti Tehetség Program