Békéscsabáért és a Vasutas Kultúráért!

Karmester

DÖGE CSABA KARMESTER

DÖGE CSABA KARMESTERDöge Csaba harsonatanár, kamaraművész, többszörös nívódíjas karmester, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós tanára.

Két évtizeden keresztül a csökmői zeneiskola tanáraként és a Csökmői Fúvószenekar művészeti vezetőjeként, karmestereként tevékenykedett.
A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar élére 2015 szeptemberében került. Középiskolai zenei tanulmányait Békéscsabán folytatta Szűcs Csaba Békés Megyei Príma-díjas karmester harsona szakos növendékeként. Elhivatott tanárától életre szóló útravalót kapott mind emberileg, mind szakmailag. A Békéscsabán eltöltött meghatározó évek alatt a harsonatanár-karmester Szűcs Csabától kiváló zenei felkészítésben részesült, de a zenéhez, a munkához való hozzáállást is magába szívhatta növendéke.
Döge Csaba Szegeden szerzett harsonatanár, kamaraművész, majd 2017-ben karmesteri diplomát. Sikeres pedagógus és karmester: növendékeit számos megyei, regionális és országos versenyre készíti fel, sokukat zenei pályán indított el. Kamaraművészként folyamatosan közreműködik klasszikus és országosan is népszerű könnyűzenei együttesekben. A Csökmői Fúvószenekarral számos hazai és nemzetközi fesztiválon és versenyen szerepeltek. Legjelentősebb elismerései között említhetjük a többszöri B és C – koncert és show – kategóriákban szerzett kiemelt arany minősítést. Rendszeres résztvevője és díjazottja a Csökmői Fúvószenekar a színvonalas békéscsabai nemzetközi ZENIT fúvószenekari versenynek, amelyen több alkalommal Ifjúsági Nívódíjat érdemelt ki az együttes Döge Csaba vezényletével. A ZENIT-en három alkalommal Kiváló Karmesteri Díjjal jutalmazta a szakmai zsűri az ifjú karmestert.

2016. december 3-4. között Szegeden, a WASBE (Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége) által megrendezett nemzetközi fúvóskarmesteri versenyen kiemelt pontszámmal I. helyezést ért el.
Hitvallása szerint a zene, a fúvószene méltó a koncerttermekbe, munkásságával arra törekszik, hogy a fúvószene rangja emelkedjen ma Magyarországon.

SZŰCS CSABA KARMESTER

Szűcs CsabaA zenekar életében meghatározó szerepet játszott Szűcs Csaba, a békéscsabai Bartók Béla zeneművészeti szakközépiskola harsonatanára, aki tizenegy éven keresztül vezényelte a fúvósokat.
1986-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tanárképző Intézetében zeneiskolai harsona- és szolfézstanárként, s került friss diplomásként Békéscsabára.Pályáját a Bartók Béla Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, s ma is ebben az intézményben tanít.

1995-97-ig a Szegedi Konzervatórium egyetemi tagozatán folytatta tanulmányait, s szerzett harsonaművész diplomát. Több mint 20 éve végez eredményes pedagógiai munkát: nagy szeretettel ismerteti meg zeneiskolás növendékeivel a mélyrézfúvós hangszerjáték alapjait, komoly felelősséggel készíti föl zenei pályára művészeti szakközépiskolás tanítványait, és kitartó lendülettel vezeti a rá bízott fúvószenekarok munkáját.Már kezdő tanárként kapcsolatba került a fúvószenével illetve a fúvószenekari munkával, s az eltelt bő két évtized alatt számos kiemelkedő eredményt ért el a keze alatt muzsikáló együttesekkel. Ezen a területen még inkább megmutatkozik tanári-emberi összetartó ereje: a közösségépítés, -megtartás éppoly fontos számára, mint a megfelelő színvonalú szakmai munka.

2004-től a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar karmestere. Az együttes a Békéscsabán korábban működött két fúvószenekar (a Békéscsabai Vasutas Fúvószenekar valamint a Körösparti Junior Fúvósok) 2004. december 17-én történt egyesülése nyomán jött létre.A közös munkát számtalan díj, elismerés övezi.A Megyei Príma Díjas és Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetett karmester 2015 szeptemberében átadta a karmesteri pálcát egykori növendékének, Döge Csabának.