Békéscsabáért és a Vasutas Kultúráért!

Kandó Kálmán Vasútmodell Klub

Korosztály: 8 évtől – 99 évig

A nagyrészt gyermekekre épülő klub munkájában részt vesznek az „idősebb” korosztályt képviselő régi tagok, valamint nyugdíjas mozdonyvezetők, vasutasok is. A klubban a gyermekek nemcsak modellezést sajátítják el, de közlekedési, műszaki ismeretekre is szert tesznek. Jelenleg a  klub tagjai új vasútmodell terepasztalt építenek. Tevékenységük nyitott, a megyéből várjuk a jelentkezőket.

Foglalkozások : péntek 14 - 18 óra

Klubvezető: Drienyovszky György

 

A klub története, tevékenysége

1979-ben (több mint 30 éve) alakult a békéscsabai Vasutas Művelődési Házban a Kandó Kálmán Vasútmodellező Szakkör. A modellező munka egy földszinti 35 m2-es helyiségben, a klub számára külön fenntartott teremben folyik.

A modellezés keretein túl vasúttörténettel és egyéb általános problémákkal – például a közúti-, vasúti közlekedés szabályaival, a viselkedéssel, az alapvető és folyton változó KRESZ-előírásokkal, valamint az elektronikai alapfogalmakkal és a balesetvédelemmel – is foglalkoznak. Tagjai általános iskolás korosztályú gyerekekből tevődik össze a város, és városkörnyéki iskolákból. A kezdő korhatár a nyolcadik életév, de akár 6 éves kortól 99 éves korig bárki lehet a közösség hasznos és aktív tagja. Támogatóink, a Vasutas Művelődési Ház, valamint a klubba járó gyermekek szülei, és a már fiatal felnőtt modellezők – akik már „kijárták a klubot”.

A klub tagjai kezdetben „HO” típusú modelleteket építettek, majd 1995-től kiállításokon, illetve versenyeken is részt vettek az ország különböző részein.

2002-ben merült fel egy saját kiállítás ötlete. Ekkor rendeztük meg az első önálló Vasútmodell Kiállítást Békéscsabán, amelyet - a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel – immár minden évben megrendezünk. A regionálisnak mondható vasúttörténeti és vasútmodell kiállítás kiemelkedően fontos értékű rendezvény a Vasutas Művelődési Ház és a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében, ezért is törekszünk a lehetőségekhez mérten évről-évre a rendezvény színvonalát emelni. Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett (Németország, Szlovákia, Franciaország) kiállításunkon. A történeti kiállítás, a működő terepasztalok bemutatása mellett mozdonybemutató és vonatoztatás is szerepel a programok között a családok és főleg a gyermekek nagy örömére.

A foglalkozásokat a modellezést kedvelő mozdonyvezetők is látogatják, így közvetlenül a gyerekek tőlük is kaphatnak ismereteket a vasútról, munkájukról. Minden évben karácsonykor, a szülők és meghívott vendégek előtt évzáró ünnepséget rendeznek. Bemutató foglalkozásokat tartanak óvodásoknak, iskolásoknak. Vasútmodellező klub az ifjúság nevelésében nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen lehetővé teszi a szabadidő hasznos eltöltését, fejleszti a gyerekek kreativitását, alkotókészségét, kézügyességét; együttműködésre, közös munkavégzésre nevel; a gyermekek műszaki ismereteiket, illetve a vasútról, a vasúti munkáról szerzett ismereteit bővíti. A modellezés varázsa, a vasúti ismeretek megszerzése több esetben hivatássá válik, hiszen számos egykori klubtag itt szerette meg a vasutat és lett vasutas.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyermeket, nagyszülőt, szülőt egyaránt, a Békéscsabai Vasutas Művelődési Ház Kandó Kálmán Vasútmodellező Klubjába!