Mesterségek - Kunvári Gábor fotókiállítása

2018. október 11.
bcsvmh

2018. október 10-én megnyílt az a tárlat, ami a régi „szakmák” fontosságára hívja fel a figyelmet. Kunvári Gábor régi mesterségeket ismertet meg a látogatóval a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára galériájában és földszinti klubtermében november 6-ig.

Csathóné Fónagy Jázmin versének alapgondolata, hogy „a mesteremberek megbecsülése nagyon fontos, mert sokszor el sem tudjuk képzelni azt, hogy milyen kemény munkával igyekeznek élhetőbbé tenni világunkat.” A vers elhangzása után Mohácsiné Szeverényi Ágnes intézményvezető köszöntő beszédét hallhatták a vendégek a tárlat megnyitóján. Utána egy különleges performance-ot láthattunk Medvegy-Andelic Marija és Drenyovszki Renáta előadásában, amiben hangot adtak annak, hogy a hétköznapi ember is jó „anyagként” formálható, valamint ezáltal tökéletes lehet, mint egy MESTER alkotása.
Ahol emberszeretet van, ott jelen van a mesterség szeretete is.”  Idézte Csiffáry Zsuzsanna kulturális szervező Hippokrátészt, aki az ünnepélyes megnyitóbeszédet tartotta. Beszédében elsőként Kunvári Gábor fotós múltját ismertette. Megtudhattuk, hogy a fotográfia iránti szenvedély gyermekkorában kezdődött el. Pályája elején még csak fekete-fehér tájképeket készített, majd áttért a színek használatára, végül a kétezres évek elején az analógról a digitális technikára is. Majd egyre több témát kezdett el feldolgozni, mint például a különböző mesterségeket. Így pillanthatunk bele a könyvkötő, a fazekas, hangszerkészítő, a kádár, a szövő, a kékfestő, az üvegfúvó, az üvegműves, a szabó, a cipész, a harangöntő és a fegyverkovács munkásságába. Úgy vélte,  Kunvári Gábor csodálatos pillanatképeivel kizökkenthet bennünket digitális világunkból.A fotós társaságában lehetett a tárlatot végig nézni, aki készségesen válaszolt a kérdésekre, és egy rövid interjút is készítettünk vele. Beszélgetésünket nemsokára Önökkel is megosztjuk az 5 perc kávé rovatban.

(A további képek itt találhatóak!)