Szűcs Csaba karmester

Szűcs Csaba1986-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tanárképző Intézetében zeneiskolai harsona- és szolfézstanárként, s került friss diplomásként Békéscsabára.

Pályáját a Bartók Béla Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, s ma is ebben az intézményben tanít. 1995-97-ig a Szegedi Konzervatórium egyetemi tagozatán folytatta tanulmányait, s szerzett harsonaművész diplomát. 21 éve végez eredményes pedagógiai munkát: nagy szeretettel ismerteti meg zeneiskolás növendékeivel a mélyrézfúvós hangszerjáték alapjait, komoly felelősséggel készíti föl zenei pályára művészeti szakközépiskolás tanítványait, és kitartó lendülettel vezeti a rá bízott fúvószenekarok munkáját.

Már kezdő tanárként kapcsolatba került a fúvószenével illetve a fúvószenekari munkával, s az eltelt bő két évtized alatt számos kiemelkedő eredményt ért el a keze alatt muzsikáló együttesekkel. Ezen a területen még inkább megmutatkozik tanári-emberi összetartó ereje: a közösségépítés, -megtartás éppoly fontos számára, mint a megfelelő színvonalú szakmai munka.

Karmesteri pályafutása, elért eredményei:

 • 1986-ban Mátó Mátyás mellett a Békéscsabai Ifjúsági Fúvósok másodkarmestere lett, majd 1989-től átvette a zenekar irányítását.
 • 1990-ben az alsfeldi Fúvószenekari Fesztiválon az együttes III. díjat szerzett.
 • 1991-ben alakult a zeneiskola fúvós és ütős növendékeiből a Körösparti Junior Fúvósok, melynek egyik alapító karmestere volt.
 • 1994-ben a siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál- és Versenyen Különdíjat nyertek, majd 1996-ban I. helyezést értek el.
 • 1996-ban Kiemelt Aranydiploma minősítést szereztek Koncertzenekari kategóriában.
 • A békéscsabai rendezésű ZENIT Fesztiválon (1996 és 2003 között) többször kaptak I. illetve II. díjat valamint Különdíjat.
 • 1999-ben az V. Egri Nemzetközi Zenei Versenyen az "A2"-felsőfok kategóriában lettek Aranydiplomások és különdíjként meghívást kaptak a 2000. évi Valenciai Nemzetközi Zenei Versenyre, ahonnan Ezüst diplomával tértek haza.
 • Ugyancsak 2000-ben vettek részt a Zeneművészeti Szakközépiskolák Ének- és Zenekarainak III. Országos Versenyén, ahol Zenekari kategóriában Kiemelt nívódíjjal ismerték el a zenekar és karnagya munkáját.
 • 1997-2002-ig vezette a Szeghalmi Ifjúsági Fúvószenekart, amely együttes komoly fejlődésen ment keresztül ezen időszak alatt.
 • A szeghalmi zenekar 2000 decemberében minősült: Koncertzenekari kategóriában értékelték teljesítményüket Kiemelt aranydiplomával.
 • 2000-2002-ig - átmeneti időszakra - felvállalta a mezőtúri Városi Fúvószenekar irányítását is. A zenekar legszebb eredménye ezekben az években a 2001-ben, az Országos Zeneiskolai Zenekari Fesztiválon, Kecskeméten elért IV. helyezés.

Jelenleg a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar karmestere, amely együttes a Békéscsabán korábban működött két fúvószenekar (a Békéscsabai Vasutas Fúvószenekar valamint a Körösparti Junior Fúvósok) 2004. december 17-én történt fúziója nyomán jött létre.

2005-ben a Trencsénben megrendezésre került nemzetközi Padivy Emlékversenyen Ezüst diplomát szereztek, a ZENIT-en egy Különdíjjal jutalmazták őket.

2006-ban Kiváló karmester díjat vehetett át a ZENIT-en, a zenekar Különdíjban részesült.

A 2007-es esztendő bővelkedett eredményekben: februárban minősítő hangversenyen Koncert fúvószenekari kategóriában "C" nehézségi fokon Kiemelt Aranydiplomát szereztek, majd Kiemelt Nívódíjat kaptak a ZENIT-en. A szlovákiai Pádivy Emlékversenyen "Arany fokozat - dícsérettel" minősítéssel, a legjobb szólistának járó Különdíjjal és Karmesteri Különdíjjal ismerték el őket.

2006 őszén az oktatás és köznevelés területén kifejtett munkája elismeréseként a Vállalkozók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezete Príma díjjal tüntetette ki.